Racingföretaget som hjälper motorsporten att bromsa

ENDLESS BRAKE TECHNOLOGY EUROPE AB

Utanför Västerås finns ett litet nischat företag som är specialisterat på bromsar till tävlingsbilar och extrema gatbilar. Kunderna är de stora racingstallen inom F1, WTCC, WRC Rally, DAKAR Rally, GT Racing, Nordic Time Attack, Drifting med flera. Men även privatpersoner som vill ha de bästa komponenterna till sina bilar för bankörning och landsväg.

”Att vi har fortsatt att jobba med Koneo under så många år säger väl allt”

Att Lucas Nylund skulle jobba med något som rör bilar och racing har han vetat ända sedan tonåren.

– Intresset för snabba bilar och racing har alltid funnits där. När jag var 18 började jag köra dragracing och höll på med det i sju år, jag har även kört banracing, berättar Lucas.

De kontakter han då fick med Mazda i Japan när han använde deras racingkomponenter ledde till att han även blev återförsäljare för deras produkter 1995. Men då var detta en bisyssla.

– Från 1983-2001 drev jag en budbilsfirma och det gick väldigt bra under ett antal år. Det var då jag kom i kontakt med Koneo förresten, jag körde ut datorer och annan utrustning till deras kunder. Men mot slutet av 90-talet minskade uppdragen för viktiga kundgrupper som arkitektbyråer och reklambyråer, då man började skicka jobben per lina istället för med bil. Så jag började fundera på att göra något annat.

Det ledde till att han lade ned budbilsverksamheten och 1999 startade Endless Brake Technology Europe AB, där han är ägare och vd.

– Endless Advance Co Ltd i Nagano i Japan utvecklar och tillverkar avancerade bromsprodukter för racingvärlden. Vi har agenturen för deras produkter i Europa. Vi är främst specialiserade på bromsbelägg och bromsvätska, men saluför även bromsok och skivor, det vill säga kompletta bromssystem, berättar Lucas.

PRODUKTER I TEKNOLOGINS FRAMKANT

Bromsbelägg tänker du, det är väl inget märkvärdigt, sådana brukar du själv köpa till din Volvo för en billig penning på någon av de stora biltillbehörsfirmorna. Men de bromsbelägg som Endless säljer är något helt annat och ligger i teknologins framkant.

– Det är extrema påfrestningar på en tävlingsbil inom exempelvis F1 eller rally, säger Lucas. Det gäller alla bilens komponenter och inte minst bromsarna. Allt som händer med en bil under ett hårt lopp påverkar till sist bromsarna, allt samlas där. Våra produkter har mycket hög prestanda och lång livslängd. Vi är specialister och konsulter när det gäller vilka bromssystem som passar våra kunder bäst. Det handlar mycket om analyser, det finns mätsensorer i tävlingsbilarna och vi jobbar med att analysera siffrorna och ta fram exakt de produkter som kunderna behöver.

Namnet ”Endless” associerar till just det, bromsar som inte mattas när man kör hårt utan tål stora påfrestningar med bibehållen bromsverkan under långa krävande tävlingar.

– Tävlingar och tester gör att vi har lika mycket att göra i företaget året om, vi har inte några lugna perioder. Under tävlingssäsongerna har vi fullt upp med att leverera produkter, men även att utveckla och testa. Under vintern sedan börjar analysarbetena igen, exempelvis när Dakarrallyt har avslutats i januari får vi in mätresultaten och påbörjar arbetet inför nästa års rally.

GRUNDMURAT RYKTE OCH STARK POSITION I BRANSCHEN

Lucas och hans sex medarbetare har lyckats bra i den tuffa konkurrensen som råder i branschen. Idag har de ett grundmurat rykte, en stark position i sin nisch och många prestigekunder på kundlistan, som MERCEDES AMG PETRONAS Formula One Team, BMW Motorsport, Ferrari, McLaren, Porsche och Bentley bara för att nämna några.

– Vi har hittills varit med om att hjälpa våra kunder att vinna åtta Formel 1-VM, både konstruktörs- och förar-VM, 12 Rally-VM både märkes- och förar-VM, Dakar Rallyt tio gånger, Le Mans 24-timmars, Spa 24-timmars, Nürburgring 24- timmars med mera, berättar Lucas stolt.

– Dessutom tävlar våra kunder i stort sett över hela världen, det är otroligt mycket teknik som måste fungera eftersom ingen bana eller rallysträcka är den andra lik. Vi måste kunna ge exakta råd till kunderna för olika förhållanden, så trycket är hårt många gånger att vi ska prestera.

– Men det har rullat på bra, jag började med två tomma fickor -99, fick först Skandinavien-agenturen för Endless och senare för hela Europa. Vi kan det här med bromsar, vet vad vi pratar om. Vi konkurrerar inte med pris, vi säljer kvalitet och därför är priset för våra produkter och vår kompetens högre än våra konkurrenters. Han fortsätter

– Det är samma sak med Koneo i Västerås, som vi har anlitat som IT-leverantör i det här företaget sedan starten och som även skötte vår IT i budbilsföretaget. Koneo står också för kvalitet, de är duktiga på IT och det är ordning och reda. Man kan lita på dem. De kanske inte är billigast men det spelar ingen roll för oss, hög kvalitet i allt från produkterna till rådgivning och konsulting är det viktigaste för oss.

IT-OCH LOGISTIKSYSTEMEN MYCKET VIKTIGA

Exakt vilka system man jobbar med och vad Koneo gör mer i detalj är dock Lucas väldigt förtegen om. IT- och logistiksystemen är mycket viktiga för företaget och man vill inte riskera att konkurrenterna får insikt i hur man jobbar.

– Men det jag kan berätta är att Koneo levererar våra datorer, skrivare/kopiatorer, de jobbar med systemutveckling och sköter driften av våra system. Det fungerar bra, vi är verkligen jättenöjda med Koneo. Att vi har fortsatt att jobba med Koneo under så många år säger väl allt, det är ett gott betyg för en leverantör, säger Lucas.

Kundansvarig på Koneo i Västerås är:
Mikael Samuelson.
Telefon: 021-10 42 49

Sundbybergsvägen 1C
171 73 Solna