Framsynt leverantör av grafiska produkter och tjänster

BORDING AB

Bording AB i Borås var tidigt ute med att satsa digitalt och är idag ett av Sveriges största digitaltryckerier. Man var även pionjärer vad gäller att förenkla inköps- och beställningsprocessen med en webbportal. Idag kommer 80 procent av produktionsjobben in via Bording Central, marknadsportalen som är navet i verksamheten.

”Vi känner ett engagemang och en personlig service som vi uppskattar”

 

Bording AB ägs av danska FE Bording, som är noterat på Köpenhamnsbörsen.

– Vi är en del av en koncern som jobbar brett med marknadskommunikationstjänster och består av ett antal företag i Danmark, Sverige och Norge. Alla företagen har sin unika profil inom områden som rådgivning, IT-lösningar eller produktion, berättar Björn Andersson, platschef på Bording AB i Borås.

Verksamheten har anor sedan 1940-talet. Företaget hette tidigare Multitryck, ett välkänt tryckeri i Borås som förvärvades av FE Bording 2006 och blev Bording AB. Idag är man mycket mer än ett tryckeri.

 

KOMPLETT LEVERANTÖR

– Bording AB är en komplett leverantör av grafiska produkter och tjänster. I vårt molnbaserade websystem kan kunderna beställa sina produkter dygnet runt. Vi har även AD:s och copywriters som kan formge det kunderna behöver. Sedan går det till tryckeriet som ligger vägg i vägg. Vägen mellan idé och färdig produkt är kort hos oss, berättar Björn, som har jobbat i företaget sedan 1998.

Någon sorts system för webbeställningar har de flesta tryckerier idag men få har den erfarenhet som Bording har.

– Vi började förenkla inköps-och beställningsprocessen med en weblösning redan för 16 år sedan, vid millennieskiftet. Så vi har byggt upp mycket erfarenhet och kompetens och jag vågar påstå att vi idag är ledande i Sverige inom det här området. Idag jobbar vi i ett system som heter Bording Central, det är koncernens gemensamma marknadsportal och navet i vår verksamhet.

– 80 procent av våra produktionsuppdrag kommer in via Bording Central men vi jobbar med manuella order också. Det finns många fördelar för kunderna att lägga sina beställningar direkt i vårt system, det spar mycket tid och pengar för dem. För vår del skulle vi inte kunna administrera alla jobb så effektivt som vi gör om vi inte hade det här systemet. Här i huset producerar vi cirka 200 jobb varje dag plus att vi lägger ut ytterligare ett stort antal jobb på våra underleverantörer. Så det är stora volymer och många transaktioner som ska hanteras.

MÅNGA FÖRDELAR MED DIGITALTRYCK

Bording AB i Borås jobbar enbart med digitaltryck sedan 2006.

– Vi var tidigt ute med att digitaltryck, i mitten av 1990-talet började vi att producera digitalt i svart/vitt och runt millennieskiftet även i färg. Men det är förstås stor skillnad tekniskt och kvalitetsmässigt på dåtidens och dagens produktionsmaskiner. Idag är tryckkvaliteten digitalt lika hög som med offsettryck. Digitaltryck har många fördelar, framför allt att det går snabbt och kostnadseffektivt att printa små upplagor av trycksaker och annat. Kunderna behöver inte som förr hålla stora lager.

Sedan fem år köper Bording mycket av sin produktionsutrustning av Koneo i Borås.

Koneo Borås med Magnus Hagberg i spetsen har byggt upp stor kompetens och erfarenhet av lösningar för den grafiska branschen. Hos Koneo finns mycket samlat under samma tak och de har goda kontakter med de ledande teknikleverantörerna. Koneo finns nära oss här staden vilket är extremt viktigt så att vi kan få snabb service och support när det behövs. Våra produktionsmaskiner är ju verksamhetskritiska, de får inte stå stilla, då förlorar pengar.

Via Koneo har Bording AB köpt två Konica Minolta produktionsmaskiner, bizhub PRESS C1100 och två Konica Minolta bizhub C284 kontorsmaskiner. Samt efterbehandlingsutrustning som stans för almanackor, förslutare, lamineringsmaskin, hörnrundare Big och Fals maskin, banderolleringsmaskiner och frankeringsmaskin,

– Vi är mycket nöjda med Koneo, vi känner ett engagemang och en personlig service som vi uppskattar. Koneo ställer alltid upp till 100 procent, det känns tryggt. Kvaliteten på produkterna är oerhört viktig men organisationen och människorna är ännu viktigare.

FORTSATT DIGITALISERING

Hur ser han då på framtiden för den grafiska branschen?

– Digitaliseringen kommer att fortsätta i snabb takt, för oss på Bording handlar det om att hela tiden ha rätt teknologi så att vi kan producera och leverera snabbt och till rätt pris. Det har vi lyckats bra med hittills så vi ser framtiden an med tillförsikt.

– Vad gäller branschen generellt så minskade tryckvolymerna stadigt under några år i takt med att digital kommunikation i nya kanaler ökade kraftigt. Men de digitala tryckvolymerna ökar med cirka 10-15 procent på årsbasis. Bland annat på grund av att de unika, personliga postala utskicken ökar, att få ett personligt brev i brevlådan sticker ut idag.

Kundansvarig på Koneo i Borås är:
Magnus Hagberg.
Telefon: 033-10 20 53

 

Sundbybergsvägen 1C
171 73 Solna