Virtuell IT-miljö ett självspelande piano

SURHAMMARS BRUK

Surahammars Bruk i Västmanland har anor sedan 1627. Idag är man Skandinaviens enda tillverkare av elektroplåt och exporterar över hela världen. IT är affärskritiskt, för att ha rätt IT-lösningar och en lätthanterlig IT-miljö samarbetar man med Koneo i Västerås.

"Koneo är en pålitlig leverantör som ger oss exakt det vi behöver, varken mer eller mindre. Rätt lösningar för oss helt enkelt"

– Vi tillverkar elektroplåt som bland annat används i elmotorer och generatorer. 80 procent av vår produktion går på export, berättar Jörgen Andersson, IT-och inköpschef, Surahammars Bruk. Surahammars Bruk har cirka 70 anställda och ägs av Cogent Power, som är en del av ståljätten Tata Steel Group som globalt har runt 80 000 anställda.

Stenhård konkurrens på världsmarknaden
Innan finanskrisen gick världens alla ståltillverkare för högtryck, men ända sedan finanskrisen har det varit betydligare tuffare.

– Konkurrensen är stenhård på världsmarknaden, det råder prispress och överkapacitet i Kina och Ryssland. Så vi har fått anpassa vår verksamhet och minska produktionen, det har varit tufft men helt nödvändigt. Vi har nu nischat in oss på att göra mer exklusiv plåt med högre kvalitet, tunnare plåt som är svårare att tillverka. Därmed kan vi ta ett högre pris och förbättra vår lönsamhet, berättar Jörgen. IT-avdelningen på Surahammars Bruk består idag av två personer, Jörgen och hans kollega förlitar sig i hög grad på extern hjälp från Koneo i Västerås.
– Vi har arbetat med Koneo i över åtta år, under de första åren hjälpte de främst till med att underhålla vår dåvarande IT-miljö. Den miljön var gammal och det uppstod ofta krångliga problem som var svåra att lösa och tog mycket kraft, det blev mycket lappa och laga. Så vi insåg att vi behövde ta ett helhetsgrepp och byta till en ny modern IT-miljö, berättar Jörgen.

Virtuell miljö från Hewlett Packard Enterprise
– 2012 genomförde vi därför ett projekt tillsammans med Koneo där vi ersatte vår gamla miljö med en virtuell miljö från Hewlett Packard Enterprise. Förutom någon enstaka server som inte passar in i den virtuella miljön har vi idag endast tre servrar i stället för som tidigare 20-25. Allt det nya har en garanti på fem år från Hewlett Packard Enterprise och finansieras genom hyra, fortsätter han.
– Idag är vår IT-miljö ett självspelande piano, allt fungerar väldigt bra. Vi sköter driften själva vilket är enkelt idag. Det är viktigt för oss att kunna administrera allt själva, systemet är anpassat till vår verksamhet och kräver minimal handpåläggning. IT är förstås affärskritiskt för oss, vi har ett antal system som alltid måste fungera bland annat våra två affärssystem IFS Applications och Baan.

Proaktivitet och snabb service
Tillsammans med Koneo genomfördes förra året även en genomgång och utbyte av den gamla utskriftsmiljön, där man renodlat och optimerat maskinparken för att förenkla och effektivisera. Lösningen kommer från Konica Minolta och finansieras genom hyra. Koneo levererar även datorer och annan kringutrustning från HP. På frågan varför Surahammars Bruk har valt Koneo som IT-leverantör säger Jörgen:
– En av våra tekniker hade goda erfarenheter av Koneo, vi tog kontakt och fick bra gensvar direkt. På den vägen är det.
– Vi är mycket nöjda. Det är tryggt, stabilt, enkelt. Koneo är bra rådgivare, de är duktiga både på att ta fram och genomföra rätt lösningar och på att överföra kunskap. De beskriver vad de har gjort på ett konkret och bra sätt.

– Koneo är proaktiva, och om vi har problem får vi snabb hjälp, då släpper det allt och kommer direkt. Det känns tryggt. De är även tillgängliga som backup vid semestrar eller sjukdom, för att underlätta har vi en timbank som vi då avropar från. Vårt Koneoteam består av kundansvarige Christer och två duktiga konsulter, Per Dicksson och Peter Högsberg. Vi har regelbundna möten med Koneo där vi går igenom hur allt fungerar och vad som behöver göras i framtiden.

– Koneo är en pålitlig leverantör som ger oss exakt det vi behöver, varken mer eller mindre. Rätt lösningar för oss helt enkelt. När det gäller IT är det ju annars inte ovanligt att man betalar för teknik och funktionalitet som är mer än man behöver, som man inte kan använda fullt ut. Nu har vi hela tiden rätt utrustning för våra behov och kan enkelt anpassa IT-stödet när det behövs, sammanfattar Jörgen Andersson.

Kundansvarig på Koneo i Västerås är:
Christer Karlsson
christer.karlsson@koneo.se
Telefon: 021-10 42 43

Sundbybergsvägen 1C
171 73 Solna