Digitaltryck ger snabba leveranser

TIERPS TRYCKERI

Jerry Mattsson, vd Tierps Tryckeri

Tierps Tryckeri AB etablerades 1887 och har framgångsrikt bedrivit grafisk verksamhet sedan dess. Jo du läste rätt. En imponerande bedrift i en bransch som just nu genomgår en snabb förändring pådriven av digitaliseringens möjligheter och kundernas krav på nya typer av lösningar.

"Vi är väldigt nöjda med Koneo och Konica Minoltas digitaltryckpressar"

– Tierps Tryckeri AB har bedrivit grafisk verksamhet ända sedan 1887 och är ett helägt dotterbolag till Tierps Grafiska AB. Vi är ett av Upplands äldsta företag och ett av Sveriges äldsta tryckerier, berättar Jerry Mattsson, vd för Tierps Tryckeri, och att han är stolt över företagets långa och intressanta historik råder det inga tvivel om.

Samma ägare sedan 1920-talet
– Företaget har även lång ägarhistorik, vi har faktiskt samma ägare sedan 1920 vilket är rätt unikt. Det är ett familjeföretag som har ett 30-tal aktieägare, fortsätter Jerry.
Företaget har ända sedan starten haft sin bas i Tierp som ligger mitt emellan Uppsala och Gävle. Dagens Tierps Tryckeri har en bred tjänsteportfölj och är ett medelstort fristående tryckeri, verksamt i en bransch som kännetecknas av att det finns en handfull stora koncerner och många små, nischade tryckerier.
– Vi arbetar med grafisk formgivning, originalproduktion, prepress, offsettryck, digitaltryck, Web2Print, onlineproduktion, lagerhållning och distribution. Här i Tierp är vi 20 anställda, berättar Jerry.

– Våra uppdragsgivare finns huvudsakligen bland industrifö- retag, reklambyråer, myndigheter och föreningar i Sverige men även i Finland, Norge och Danmark. Med bland annat Atlas Copco, Green Cargo, PWC har vi samarbetsavtal som omfattar tryckproduktion, distribution och lagerhållning.
– Vi levererar exempelvis mycket tekniska manualer till Atlas Copco här i Tierp, manualerna levereras två gånger per dag och bipackas tillsammans med Atlas Copcos produkter som skeppas över hela världen.

Dotterbolag i Stockholm
Tierps Tryckeri finns även representerade i Stockholm med helägda dotterbolaget Partner Print som har sex anställda och huvudsakligen arbetar med digitaltryck.
– Partner Print har precis flyttat från Bonnierhuset i Stockholms innerstad till större lokaler i Solna. Partner Print är också vårt skyltfönster i Stockholm, en säljkanal till produktionsanläggningen här i Tierp.
Tidningen Annonsnytt i Östhammar med tre anställda är ett annat helägt dotterföretag till Tierps Tryckeri.
Tierps Tryckeri var tidigt ut med att satsa på digitaltryck. 

– Vi körde digitaltryck redan i början av 1990-talet men maskinerna då kan förstås inte alls jämföras med dagens digitala tryckpressar.
– Digitaltryck blir alltmer intressant, redan idag kan vi konvertera mycket från offsettryck till digitalt och det kommer att bli ännu mer i framtiden tror jag, framför allt vad gäller färgtryck.

Digitaltryck håller hög kvalitet
– Idag håller digitaltryck i princip lika hög kvalitet som offsettryck, för en lekman är det svårt att se någon skillnad, man måste veta vad man ska titta efter i så fall. Det som talar för digitaltryck är bland annat snabbheten, tekniken lämpar sig bra för snabba leveranser av små upplagor. Vi kombinerar offsettryck och digitaltryck, upplagestorlek och tidsaspekten styr vilken teknik vi använder.
Ta exempelvis en trycksak som regelbundet uppdateras, trycks och distribueras, ibland trycks den i 200 exemplar, ibland i flera tusen exemplar.
För två år sedan investerade man i en ny högpresterande digitaltryckpress till Tierp och för ca ett år sedan ännu en till Partner Print i Stockholm. Valet föll på Konica Minolta bizhub PRESS C1070 som levererades av Koneo i Gävle.
– Vi provtryckte några digitaltryckpressar av olika fabrikat och gjorde jämförelser av tryckkvaliteten, bland annat blindtester där vår personal fick bedöma vilket tryck som var bäst. Vi var eniga om att Konica Minolta höll överlägset högst kvalitet.
– Nu när vi har haft dem i drift två år kan vi konstatera att vi är väldigt nöjda, både med maskinerna och med Koneo. Bra service var en viktig anledning till att vi valde Koneo, som finns i både Gävle och Uppsala och snabbt kan ta sig hit. Digitaltryckpressar är relativt servicekrävande och vår produktion får inte stå stilla, vi har ju ofta tajta tidsramar som ska hållas. Vi får alltid snabb hjälp från Koneo när vi behöver det.
– Vår kundansvarige Niclas Wahlgren är en bra speaking partner när vi vill prata utvecklingsfrågor och nya lösningar. Vi är väldigt nöjda med Koneo och Konica Minolta. 

Kundansvarig på Koneo i Gävle är:
Niclas Wahlgren
niclas.wahlgren@koneo.se
Telefon: 0733-57 21 62

Sundbybergsvägen 1C
171 73 Solna