Branschunik IT-lösning ökar flexibiliteten och effektiviteten

VVS-KONSTRUKTIONER

Tommy Selin, ekonomichef

VVS-konstruktioner är ett framgångsrikt konsultföretag inom VVS-branschen med kontor i Söderhamn och Bollnäs. Företaget har med hjälp av Koneo utvecklat en branschunik IT-lösning för konstruktionsritningar.

”Visionen var att vi alltid skulle komma åt konstruktionssystemet på ett smidigt och säkert sätt oavsett var vi befann oss”

VVS-konstruktioner, som grundades redan 1960, har huvudkontor i Söderhamn. Företaget ägs av 18 delägare via aktiebolag och har 5 anställda. Kunderna finns förutom i Hälsingland till stor del i Stockholm och Uppsala. VVS-konstruktioner projekterar VVS-lösningar för bland annat skolor, sjukhus, kontor och butiker.
– Utifrån kundens behov och önskemål skapar vi så kostnads- och nyttoeffektiva lösningar som möjligt inom ramen för gällande lagstiftning i kombination med ett fackmannamässigt konsultansvar, berättar Tommy Selin, ekonomiansvarig på företaget.

– Vi ska vara bäst, inte nödvändigtvis billigast, det är vår profil. Vi jobbar långsiktigt och servar våra kunder efter bästa förmåga, fortsätter Tommy utan att på något sätt låta kaxig. Vi har funnits länge i branschen, har hög kompetens, bred erfarenhet och, vågar jag påstå, ett gott rykte.
De tjänster som VVS-konstruktioner erbjuder är bland annat projektering av värme-, sanitets- och luftbehandlingsanläggningar, styr- och övervakningsanläggningar, medicinska gaser för sjukvården, kylinstallationer samt teknisk rådgivning. Man gör även energianalyser och utredningar.

– En av våra större kunder är Skolfastigheter i Stockholm AB (SISAB), som äger och förvaltar merparten av Stockholms förskolor, grundskolor och gymnasieskolor. De förvaltar totalt 1,7 miljoner kvadratmeter och är en av Sveriges största fastighetsbolag som vi har haft samarbetsavtal med sedan 1992, berättar Tommy.
– Andra stora kunder är Uppsala Läns landsting och Systembolaget, där vi har ett ramavtal och har jobbat med VVS-projektering vid ny- och ombyggnader av ett stort antal butiker över hela Sverige.

Själva konstruktionsarbetet sker idag helt digitalt med AutoCAD, Revit med MagiCAD applikationsprogram, samt ELProcad.
– För några år sedan hade vi en vision; att vi alltid skulle komma åt konstruktionssystemet på ett smidigt och säkert sätt oavsett var vi befann oss, berättar Tommy. Vi ville skapa en mer flexibel IT-miljö, där vi på ett enklare sätt skulle kunna komma åt konstruktionssystemet och pågående arbeten även utanför kontoret. Exempelvis när vi sitter i ett projektmöte ute hos beställaren. Den lösning som vi hade med lokala servrar gjorde det krångligt för medarbetarna att komma åt systemet med deras laptops när de var ute på fältet. Framför allt gick det inte snabbt.

– Vi började tillsammans med vår IT-leverantör Koneo att titta på en lämplig lösning med bland annat VMware, Men eftersom vi hade krav på hög upplösning föll valet på en Citrix VDI-baserad serverlösning, som gör att vi kan komma åt konstruktionssystemet på ett enkelt, snabbt och säkert sätt via en webbläsare eller app, fortsätter han.
– Idag är den här serverlösningen i drift och det fungerar exakt så bra som vi hade tänkt oss. Servern står i vår källare men sköts av Koneo. Vi surfar in till en portal och systemet ser likadant ut oavsett om man sitter internt eller externt. Det fungerar även att jobba i konstruktionssystemet via läsplattor.

– Vi jobbar mycket i projektgrupper ute hos kunden. Det är förutom beställaren exempelvis arkitekten, byggaren, en elkonsult och vi som VVS-konsult. Det blir ofta förändringar i ett projekt och snabba beslut. Det är då en stor fördel att vi enkelt kan komma år vårt konstruktionssystem och snabbt göra ändringar, berättar Tommy.

”Visionen var att vi alltid skulle komma åt konstruktionssystemet på ett smidigt och säkert sätt oavsett var vi befann oss”

Koneo i Söderhamn har varit IT-leverantör till VVS-konstruktioner i många år, sköter IT-driften inklusive backup varje kväll och levererar all IT-rustning. VVS-konstruktioners produktionsmiljö är kapacitetsmässigt väldigt krävande och affärskritisk, den måste alltid fungera.

– Det fungerar mycket bra med Koneo, de har ju byggt upp våra IT-system och vet exakt vad vi behöver. Vi har ett duktigt lokalt Koneoteam nära oss här i Söderhamn med kundansvarige Andreas Eriksson och teknikern Mats Hedevärn. Det är Mats som har ”den röda telefonen” om vi får problem, berättar Tommy. Han fortsätter:

– För att bygga en Citrix VDI-lösning krävs ju en specialist, i vårt fall heter han Linus Olsson och togs in från Koneokedjans kontor i Sundsvall. Han är väldigt duktig och vi är mycket nöjda med att Koneo har sytt ihop den här lösningen på ett bra sätt.

– Vår lösning är såvitt vi vet faktiskt unik i vår bransch, ingen av våra konkurrenter har ännu något liknande. Men vi har alltid varit tidiga med att börja använda ny teknik och testa nya arbetssätt för att jobba effektivare. Exempelvis började vi använda e-post och skickade filer väldigt tidigt, när alla andra fortfarande skickade disketter via posten. Vi kommer ofta på egna lösningar och testar om de funkar. Funkar de inte så släpper vi dem snabbt.

Den här Citrix-lösningen kostar ju en del men den flexibilitet och ökade effektivitet som vi har fått är oerhört värdefull, det är värt mycket pengar för oss. Den stora fördelen är ju att vi integrerar hela företaget med hjälp av den här lösningen, den gör det enklare att samarbeta, summerar Tommy Selin.

Teknikfakta

Lösningen är en Citrix-VDI lösning baserad på SSD-diskar, dubbla Intel Xeon 3.30 GHz, 128 GB RDIMM samt 2 stycken NVIDIA Grid K2 grafikkort. Som Hypervisor används XenServer 6.2 SP1. XenDesktop 7.5 levererar VDI:er till användarna och för att komma åt sina VDI:er utanför företagsnätet har en Netscaler Gateway implementerats för säker och enkel åtkomst.

Kundansvarig på Koneo i Söderhamn är:
Andreas Eriksson
andreas.eriksson@koneo.se
Telefon: 0270-428860, 070-3601988

För mer information om Citrix VDI-lösningar, kontakta
Pär Björkander
par.bjorkander@koneo.se
Koneo AB
Telefon 060-19 05 00

Sundbybergsvägen 1C
171 73 Solna